13/1/13

Πολλές οι πίκρες...πάμε για δίπλες!



Δίπλες είναι ένα τηγανητό γλύκισμα από ζύμη  (αλεύρι, νερό και αβγά)
γαρνιρισμένο  με μέλι και καρύδια ή σουσάμι ή αμύγδαλα και κανέλα.
Τις συναντάμε σε όλη την Ελλάδα και ανάλογα με την περιοχή έχει διαφορετικές ονομασίες

και σχήματα  (ροδέλες, φιογκάκια, φαρδιές διπλωμένες λωρίδες και άλλα)
Αυγοκαλάμαρα λένε τις διπλές σε πολλά μέρη της χώρας κυρίως όμως στην Κρήτη.
Στα Κύθηρα και στην Ικαρία τις ονομάζουν ξεροτήγανα.
Στην Πελοπόννησο και την Εύβοια τις ξέρουν ως δίπλες , στην Ήπειρο μασίφια,
στην Ρόδο μαντινάδες και στην Πόλη όπως και στην Χίο ψαθούρια.
Λέγεται και γλυκό της χαράς.


Ζυμώνουμε..


Κόβουμε..


Τηγανίζουμε..


Τυλίγουμε..(ο,τι βγει δηλαδή )


Σιροπιάζουμε..


Γαρνίρουμε...


και... καλοφάγωτες!


5 σχόλια:

Bil Sot είπε...

νιαμ νιαμ ...!!!
να 'σαι καλά , μας γλύκανες!
Μόνο που τα σοροπιαστά μου φέρνουν καούρες, από τα ...πολλά που καταναλώνω !!!!

BLUEPRINTS είπε...

ωραιότατες είναι, επίσης στο χωριό του πατέρα (Μεσσηνία) τις λένε και λαλαγγίδες... φιλιά σε όλες σας

Μαρίνα Διαμαντοπούλου είπε...

Υπέροχες δίπλες! Τις τρώμε από μικρά παιδιά και δεν τις βαρεθήκαμε ποτέ! Την γλύκα τους να έχεις!

Dina Vitzileou είπε...

Ευχαριστώ όλους τους φίλους,
για τα...τα γλυκά τους σχόλια!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Και "λιγουρευτική" αλλά και χρήσιμη η ανάρτηση στις πικρές μέρες που βιώνουμε, Ντινάκι.